Finom, puha, fehér házikenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt (lehet keverni teljes kiőrlésű liszttel)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 1-2 evőkanál tej a tetejére megkenni

Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.  A lisztet egy tálba kimérjük, beleszórjuk a sót, olvasztott vajat majd az élesztős tejet, ezután elkezdjük a dagasztást. (Dagasztógép keverőspiráljával is készítheted).  Hagyjuk kelni 50 percig.

Ezután cipót formázva hagyjuk a sütőpapírral kibélelt sütőtálba letakarva további 50 percet  kelni.  A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kenyér tetejét megkenjük tejjel, ne maradjon száraz rész, ettől lesz szép színe. Majd berakjuk a sütőbe sülni. Légkeveréses fokozaton 30 perc alatt megsül. Ha kész, kivesszük a sütőből, megkenjük a tetejét ismét tejjel, majd kiborítjuk a formából és  hagyjuk kihűlni.

Langyosan lehet tálalni, Jó étvágyat hozzá!