Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (lehet keverni teljes kiőrlésű liszttel)
- 2 dkg élesztő
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dl tej
- 2 dkg olvasztott vaj
- 1-2 evőkanál tej a tetejére megkenni
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba kimérjük, beleszórjuk a sót, olvasztott vajat majd az élesztős tejet, ezután elkezdjük a dagasztást. (Dagasztógép keverőspiráljával is készítheted). Hagyjuk kelni 50 percig.
Ezután cipót formázva hagyjuk a sütőpapírral kibélelt sütőtálba letakarva további 50 percet kelni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kenyér tetejét megkenjük tejjel, ne maradjon száraz rész, ettől lesz szép színe. Majd berakjuk a sütőbe sülni. Légkeveréses fokozaton 30 perc alatt megsül. Ha kész, kivesszük a sütőből, megkenjük a tetejét ismét tejjel, majd kiborítjuk a formából és hagyjuk kihűlni.
Langyosan lehet tálalni, Jó étvágyat hozzá!